17 Nisan 2012

NE HIRKA NE PANÇO - ŞIK VE SICAK


Adına hırka diyemedim, hırkaya benzemiyor, panço diyemedim kolları var:) Ama soğuk kış günleri için sıcak bir şey. Bir mağazada gördüğüm pirinç örgü bolerodan esinlendim ancak, örneği değiştirdim karışık renkli yünde pirinç örgü göstermiyor. Ölçüleri de artırarak değiştirdim. Bolero olmaktan çıktı:)
Malzemeler:
5 adet yumak (100 gr.lık) Orta kalınlıkta
4 numara şiş (70 cm.lik)
Ben resimdeki örneği şemalar ile anlatacağım. Ama siz ölçüleri kullanarak herhangi bir örnek yapabilirsiniz. Örgü hiç kesme yapmaksızın 3 aşamadan oluşuyor. 1.ci aşama ana gövde, 2.ci aşama ön tarafa geçecek ve yakayı oluşturacak parça, 3.cü aşama bu parçalar dikildikten sonra etek kısmına şiş takılarak bel kısmı ve kol ağzına lastik örülmesi.

Şemadaki gibi 234 ilmek (108 cm.) başlanır ve 100 ilmek düz, 4 ilmek ters, 6 ilmek düz, 4 ilmek ters, 6 ilmek düz, 4 ilmek ters, 6 ilmek düz, 4 ilmek ters ve 100 ilmek düz şeklinde örgü kurulur. Arka yüzde tersler ters, düzler düz örülür. 6 ilmek olan kısımlar 6 sıra örüldükten sonra saç örgü yapılır. Bu 3 adet saç örgüsü hırkanın arka ortasına denk gelir. Bu şekilde boyu 48 cm. oluncaya kadar örgüye devam edilir ve kesilir.


Örgü bittikten sonra bu parça ikiye katlanır ve katlı kısmın yan tarafındaki kol ağzı olarak belirtilen yerde istediğiniz genişlikte kol ağzı bırakılır diğer kısımlar dikilir.



Daha sonra hırkanın ön tarafına gelecek ve yaka kısmını oluşturacak parça örülür. Bunun için 45 ilmek ile başlanır  (20 cm. olacak şekilde) ve 28 ilmek haraşo, 3 ilmek ters, 6 ilmek düz, 3 ilmek ters ve 5 ilmek haraşo şeklinde örgü kurulur.6 düz ilmekler 6 sırada bir saç örgü yapılır. 150 cm. olana kadar örgüye devam edilir. Bu örnek için. (Siz ilk parçayı bitirip diktikten sonra bu ölçüyü kendiniz belirleyebilirsiniz). Bu parça da örüldükten sonra ana parçanın sadece ön kısmına (etek kısmı hariç) dikilir. 

Daha sonra bu dikilen parça da dahil etek kısmı şişe geçirilerek 12- 13 cm. haraşo örülür ve kesilir. 

Kol ağızları için 58 ilmekten 4cm. kadar haraşo örülerek kol ağzına dikilir. (58 sayısı sizin bıraktığınız kol ağzı genişliğine göre değişebilir.)

Hırkanın önden kapalı görünüşü
Hırkanın arkadan görünüşü





Yakası kıvrılarak şal yaka şeklinde kullanılabilir

Örnek hakkında anlaşılmayan yerleri yorum kısmından sorabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder