14 Nisan 2012

EV YAPIMI FINDIK EZMESİ

Sabrınızın derecesine göre bu Fındık Ezmesinin işlemlerinden bazılarını atlayabilirsiniz:)
*Eğer çok sabırlı iseniz kabuklu fındıktan 400 gr. kullanarak (kırma işlemi),
*Sabrınız o kadar yoksa natural fındıktan 400 gr. kullanarak (kavurup ince kabuğun çıkarılması)
*Daha az sabırlılar için Kavrulmuş (beyaz) iç fındıktan 400 gr. kullanarak,
*O kadar çok sabırlı değilim ama bu tarifi denemek istiyorum diyenlerdenseniz, kavrulmuş (beyaz) iç fındıktan miktarı azaltıp 200 gr. kullanarak,

işe başlayabilirsiniz. Ben 400 gr. kabuklu fındıktan yaptım ama ölçüleri 200 gr. olarak vereceğim.
Bu iş için bir doğrayıcı blender bir de olmazsa olmaz bronz ya da pirinç havan gerekli.

Malzemeler:
200 gr. iç fındık
50 gr. pudra şekeri (1 küçük kahve fincanı)
yarım paket vanilya

Kabuklu fındıklar kırılıp ayıklandıktan sonra iç kabuğunun çıkarılması için bir tavada kavrulur ve kabukları soyulur.



Kabukları soyulan fındıklar önce bir robot doğrayıcıda öğütülür. Öğütülmüş fındık içine pudra şekeri ve vanilya katılarak karıştırılır.

Bundan sonraki işlemde bronz ya da pirinç havan devreye girer. Öğütülmüş ve şeker ile vanilya katılmış karışımdan alınan az miktarlar havanda macun haline gelene kadar dövülür ve daha sonra bu az miktarlar birleştirilerek bir kez daha havanda dövülür. Fındığın yağı çıkıp macun haline gelebilmesi için havan şarttır.
200 gr. iç fındıktan 250 gr. fındık ezmesi elde edilir. Bir kavanoza koyup oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Resimdeki kavanozlar ünlü bir markaya ait olsa da içindeki ezme ev yapımı fındık ezmesi:))

Dişi ile problemi olanlar için fındık yemenin en güzel yolu :)


İşin Ekonomik yönden irdelenmesi: Ünlü markalardan birinin 350 gr. lık ürünü 12 TL. Ucuz markalar da var ancak katkı maddesi, koruyucu, yapay tatlandırıcı kullanılma riski olabilir.

Siz kavrulmuş iç fındık aldığınız zaman 350 gr.lık bu miktarı 8,5-9 TL. ye mal edebiliyorsunuz.  Ayrıca içerisinde katkı maddesi, koruyucu, glikoz gibi yapay tatlandırıcı olmadan sağlıklı bir ürün elde etmiş olursunuz.

Bir önerim daha var. Pudra şekerini de son zamanlarda evde kendim yapıyorum. Toz şekeri ya da kesme şekeri yine havanda döverek pudra şekeri elde ediyorum. Doğrayıcı blender kullananlar da var bu iş için ama bıçaklarına zarar verilebilir.

250 gr.lık Pudra şekerinin fiyatı yaklaşık olarak  2.3 TL. yani 1 kg. fiyatı yaklaşık 9.5 TL.ye geliyor. Çünkü pudra şekerlerinin  %3 - %7 lik kısmında (markaya göre değişik oranlarda) nişasta vardır topaklanmayı önlemek için.

Halbuki kesme şekerin 1 kg. fiyatı 3 - 3.4 TL. arasında. Yani 250 gr. pudra şekerini 750-800 kuruşa mal edebilirsiniz. DEVİR HESAP DEVRİ :))

1 yorum: